Taipumus sairastua metaboliseen oireyhtymään vaikuttaa aivotoimintaan jo nuorena

Viimeksi päivitetty: |

Metabolinen oireyhtymä vaikuttaa aivotoimintoihin ja psyykkiseen hyvinvointiin. Vaikutukset aivoissa näkyvät jo ennen kuin oireyhtymä puhkeaa, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Lihavuus ja liikkumattomuus altistavat metaboliselle oireyhtymälle, joka aiheuttaa laaja-alaisia terveyshaittoja ja lisää vakavan sairastumisen riskiä.

Perimän vaikutus näkyy aivotoiminnassa

Jyväskylän yliopistossa toteutetussa tutkimusprojektissa selvitettiin eroja kognitiivisissa kyvyissä korkean ja matalan riskitason eläimillä nuorena ja aikuisiällä.

”Tulostemme mukaan rotat, joilla on korkea riski saada metabolinen oireyhtymä, osoittavat puutteita kognitiivisissa toiminnoissa jopa ennen oireyhtymän muiden piirteiden ilmaantumista. Tämä voisi osoittaa sen, että sama perimä, joka johtaa metabolisen oireyhtymän puhkeamiseen, vaikuttaa aivotoimintaan jo nuorena”, yliopistonlehtori Jan Wikgren Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta kertoo.

Korkean riskin rotilla myös aivojen muokkautuvuus on heikompaa ja tulehdustekijät korkeammalla tasolla kuin matalan riskin rotilla.

Metabolisen oireyhtymän tutkimusta tarvitaan myös ihmisillä

Metabolinen oireyhtymä on yhä yleisempi. Terveyshaasteiden ja kognitiivisten kykyjen välillä vallitsevia syy-seuraussuhteita on kuitenkin hankala tutkia ihmisillä. 

Tähän tarkoitukseen erilaiset eläinmallit ovat hyödyllisiä: Michiganin yliopistossa on jalostettu rottia, joilla on muiden perittyjen ominaisuuksien lisäksi joko matala tai korkea riski sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Ihmisten ja rottien geneettisen ja fysiologisen samankaltaisuuksien vuoksi rottamallien avulla saadut tulokset saattavat antaa viitteitä siitä, että metabolinen oireyhtymä aiheuttaisi haittoja myös ihmisten aivoille ja henkiselle hyvinvoinnille. Suoria johtopäätöksiä eläinkokeiden perusteella ei silti voida vetää.  

Vastaava ihmisillä tehtävä tutkimus olisi siksi tutkijoiden mielestä ensiarvoisen tärkeää, sillä oireyhtymää esiintyy jatkuvasti enemmän sitä mukaa kuin ylipainoisten, vähän liikkuvien ja heikossa fyysisessä kunnossa olevien ihmisten määrä kasvaa.

Lähde: Jyväskylän yliopisto
Artikkelin kuva: Louis Hansel / Unsplash

TUTKIMUSVIITTEET

Mäkinen, E., Lensu, S., Honkanen, M., Laitinen, P., Wikgren, J., Koch, L. G., Britton, S. L., Kainulainen, H., Pekkala, S., & Nokia, M. S. (2021). Rats bred for low intrinsic aerobic exercise capacity link obesity with brain inflammation and reduced structural plasticity of the hippocampus. Brain, Behavior, and Immunity, 97, 250–259. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2021.06.017

Wikgren, J., Nokia, M. S., Mäkinen, E., Koch, L. G., Britton, S. L., Kainulainen, H., & Lensu, S. (2021). Rats with elevated genetic risk for metabolic syndrome exhibit cognitive deficiencies when young. Physiology & Behavior, 236, 113417. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2021.113417

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit