Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa

Viimeksi päivitetty: |

Toisten ihmisten liikkeiden ja tunteiden mielensisäinen kopioiminen on sosiaalisen kanssakäymisen perusmekanismeja. Nyt Suomessa on kehitetty uusi kahden ihmisen aivoja yhtä aikaa kuvaava menetelmä, jonka avulla voidaan tutkia sosiaalista vuorovaikutusta.

”Tämä on erinomainen alku luonnollisen vuorovaikutuksen tutkimiselle. Ihminen ei pelkästään reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin vaan mukauttaa toimintaansa hetki hetkeltä sen mukaan, mitä ennakoi tapahtuvan seuraavaksi”, Aalto-yliopiston emeritaprofessori Riitta Hari sanoo.

Sosiaalinen kanssakäyminen tahdistaa ihmisten aivot

Kuvassa pariskunta magneettikuvauslaitteessa ja koskettamiseen liittyvät aivovasteet.
Kuva: Ville Renvall.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat kymmenen pariskunnan aivotoimintaa.  Kokeen tarkoitus oli selvittää, kuinka sosiaalinen koskettaminen aktivoi aivoja.

Henkilöt asettautuvat kuvauslaitteeseen riittävän lähelle toisiaan. Osallistujat olivat tutkimuksen ajan magneettikuvauslaitteessa kasvot vastakkain, lähes halaten toisiaan.

Jokainen pariskunta oli magneettikuvauslaitteessa noin 45 minuuttia, minkä aikana he koskettivat toistensa kasvoja.

Tutkijoiden ohjeesta koehenkilöt taputtelivat vuorotellen toistensa huulia. Samalla heidän aivojensa liike- ja tuntoalueet aktivoituivat.

”Sosiaalisen kanssakäymisen aikana ihmisten aivot kirjaimellisesti tahdistuvat. Tällainen toisten liikkeiden ja tunteiden mielensisäinen kopioiminen on todennäköisesti sosiaalisen kanssakäymisen perusmekanismeja.”, professori Lauri Nummenmaa Turun Valtakunnallisesta PET-keskuksesta kertoo.

Uusi menetelmä auttaa ymmärtämään vuorovaikutuksen aivomekanismeja

Nyt kehitetty uusi tekniikka antaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia sosiaalisen vuorovaikutuksen aivomekanismien tutkimiseen.

”Esimerkiksi keskustelun tai ongelmanratkaisun aikana ihmisten aivotoiminnat kytkeytyvät joustavasti toisiinsa. Reaaliaikaisen sosiaalisen kanssakäymisen aivoperustaa ei kuitenkaan voida ymmärtää, ellei voida mitata samanaikaisesti molempien vuorovaikutukseen osallistuvien henkilöiden aivoja”, Hari sanoo.

Tavanomaisen magneettikuvauksen (magnetic resonance imaging, MRI) avulla voidaan tutkia vain yhden ihmisen aivoja kerrallaan. Aalto-yliopistossa kehitetyssä laitteessa magneettikuvauksessa käytetyn kelan vastaanotinelementit on jaettu kahteen erilliseen kelaan, mikä mahdollistaa kaksien aivojen samanaikaisen kuvaamisen.

Lähde: Aalto-yliopisto

Tutkimusviite: Renvall, V., Kauramäki, J., Malinen, S., Hari, R., & Nummenmaa, L. (2020). Imaging Real-Time Tactile Interaction With Two-Person Dual-Coil fMRI. Frontiers in Psychiatry11. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2020.00279

Artikkelin kuvituskuva: Toa Heftiba

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Klaus Tro Fobia
Klaus Tro Fobia
3 vuotta sitten

Muuten olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan, mutta kun on tosi paha ahtaan paikan kammo!