L-teaniini ”rentouttaa, lievittää ahdistuneisuutta ja parantaa kognitiivista suorituskykyä” – onko väitteissä perää?

Viimeksi päivitetty: |

L-teaniini on ei-välttämätön aminohappo, jota saadaan esimerkiksi vihreästä teestä ja joistakin sienistä. Sitä myydään myös teepensaan lehdistä uutettuna ravintolisänä, jolla väitetään olevan hyvinvointia monipuolisesti edistäviä vaikutuksia. 

Osassa l-teaniinia koskevista väitteistä näyttäisi kertyvän tutkimusnäytön valossa olla perää, mutta monilta osin näyttö on vielä pientä tai olematonta. Osin tutkimustulokset ovat myös ristiriitaisia keskenään – mutta toisaalta sellainen on tieteen luonne.

L-teaniiniin liittyvää tutkimusta tarvitaan vielä paljon enemmän, jotta selkeitä johtopäätöksiä sen mahdollisista hyödyistä voitaisiin vetää. Jotain kuitenkin on jo saatu selville. 

L-teaniinin vaikutusmekanismi

L-teaniini muistuttaa rakenteeltaan aivojen tärkeitä välittäjäaineita, jarruttavaaa GABAa ja kiihdyttävää glutamaattia. 

Ravintolisän oletetaan vaikuttavan toisaalta lisäämällä GABAn määrää ja toisaalta estämällä glutamaatin tuotantoa aivoissa.

Suun kautta nautittu teaniini saavuttaa aivot noin tunnissa ja sen taso pysyy koholla noin 5 tunnin ajan. Vuorokautta myöhemmin teaniinia ei enää ole elimistössä havaittavia määriä. 

L-teaniini saattaa rentouttaa, vähentää ahdistuneisuutta ja alentaa stressiä

Puolueettoman, eri ravintolisien vaikutuksiin keskittyvän Examine.com-sivuston mukaan l-teaniini näyttäisi joidenkin tutkimusten mukaan rentouttavan, vähentävän ahdistuneisuutta ja alentavan stressiä

Rauhoittavan vaikutuksen arvellaan ainakin osittain liittyvän aivojen alfa-aaltoihin, jotka aktivoituvat rentouduttaessa ja nukahtamisen kynnyksellä ja joita aivoveriesteen läpäisevä l-teaniini näyttäisi joidenkin tutkimusten mukaan lisäävän. 

Ristiriitojakin tosin tutkimuksista löytyy. 

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa l-teaniinilla näytti olevan entisestään rauhoittava vaikutus silloin, kun koehenkilö oli valmiiksi rauhallisessa olotilassa. Samaa vaikutusta ravintolisällä ei ollut silloin, kun koehenkilöt kokivat tavallista enemmän ahdistuneisuutta. 

Toisessa tutkimuksessa saatiin päinvastainen tulos: L-teaniini vaikutti auttavan erityisesti ahdistuksen tunteita kokevia, mutta vaikutus jäi osoittamatta heidän keskuudessa, jotka eivät kokeneet ahdistuneisuutta. 

Rauhoittavan vaikutuksensa vuoksi l-teaniinin uumoillaan myös mahdollisesti helpottavan univaikeuksia ja parantavan unen laatua. Lisää tutkimusta aiheesta kuitenkin tarvitaan. 

Alustavia, joskin huteria viitteitä l-teaniinin vaikutuksesta kognitiiviseen suorituskykyyn

L-teaniini vaikutti positiivisesti verbaaliseen sujuvuuteen ja toiminnanohjaukseen 30 terveen aikuisen koehenkilön kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa, mutta kontrolliryhmään verrattuna ero ei ollut merkitsevä. 

Eräässä tutkimuksessa ravintolisä lyhensi tutkittavien reaktioaikaa ja vähensi virheiden määrää. Tutkimuksen luotettavuutta kuitenkin vähentää merkittävästi se, että kontrolliryhmää ei ollut ollenkaan. Tutkimuksen taustalta löytyy myös sidonnaisuuksia ravintolisiä valmistavaan yritykseen. 

L-teaniini ja masennus

Näyttö L-teaniinin vaikutuksesta masennukseen on lähestulkoon olematonta, joskin yksi – juuri edellä mainittu kontrolliryhmätön – tutkimus on antanut varovaisen myönteisiä tuloksia. Tutkimukseen osallistuneiden, kliinisestä masennuksesta kärsineiden masennus lievittyi 4 viikon kohdalla ja oli lieventynyt edelleen 8 viikkoa tutkimuksen aloituksesta.

Tätä tutkimusta ei voi kuitenkaan pitää millään muotoa vakuuttavana näyttönä l-teaniinin masennusta lievittävästä vaikutuksesta huonolaatuisen toteutuksensa vuoksi.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että l-teaniinilla voi olla myönteisiä vaikutuksia ainakin stressiin ja ahdistuneisuuteen. Se saattaa rentouttaa ja sitä kautta mahdollisesti vaikuttaa uneen ja alakuloon. 

Tutkimusta on joka tapauksessa vielä liian vähän pitkälle menevien johtopäätösten tekemiseksi. 

Teaniinia voi ostaa kapseleina tai jauheena apteekeista ja luontaistuotekaupoista. 

LÄHTEET

Examine.com: Theanine

Higashiyama, A., Htay, H. H., Ozeki, M., Juneja, L. R., & Kapoor, M. P. (2011). Effects of l-theanine on attention and reaction time response. Journal of Functional Foods, 3(3), 171–178. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.03.009

Hidese, Ogawa, Ota, Ishida, Yasukawa, Ozeki, & Kunugi. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362. https://doi.org/10.3390/nu11102362

Hidese, S., Ota, M., Wakabayashi, C., Noda, T., Ozawa, H., Okubo, T., & Kunugi, H. (2016). Effects of chronic l-theanine administration in patients with major depressive disorder: an open-label study. Acta Neuropsychiatrica, 29(2), 72–79. https://doi.org/10.1017/neu.2016.33

Lu, K., Gray, M. A., Oliver, C., Liley, D. T., Harrison, B. J., Bartholomeusz, C. F., Phan, K. L., & Nathan, P. J. (2004). The acute effects ofL-theanine in comparison with alprazolam on anticipatory anxiety in humans. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, 19(7), 457–465. https://doi.org/10.1002/hup.611

Nobre, A. C. (2020, November 5). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/

l-teaniini faktat

Tutustu myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
3 Kommenttia
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Auttaa
Auttaa
2 vuotta sitten

Toimii. En tarvii uniapua kun otan solgarin L-theaniinin illalla. Parempi unen laatu ja virkeys aamulla. Kiitos!!

Pätkäuni
Pätkäuni
1 vuosi sitten

Onko kellään kokemusta tai tietoa l-teaniinin ottamisesta aamuyöllä? Nukahdan normaalisti, mutta tietty fyysinen vaiva herättää n. klo 4 ja sen jälkeen uudelleen nukahtaminen on usein vaikeaa ja liian usein jopa mahdotonta. Arvaisiko kokeilla L-teaniinia tuohon aikaan? Mahdollisia haittoja?

sisko
sisko
4 kuukautta sitten
Vastaus kommentoijalle:  Pätkäuni

Käytän kahta eri teaniineja. Toinen pitää ottaa tyhjään vatsaan, siksi otan sen juurikin aamuyöllä (serrapeptaasin ja R-lipoicin kanssa, jotka myös otettava tyhjään vatsaan) Silloin eivät ole päivällä häiritsemässä ruokailujani. 😉