Lihomisriski paljastuu aivoista – muutoksia aivoissa ennen jo ennen painonnousua

Viimeksi päivitetty: |

Perhetaustaan liittyvät lihavuuden riskitekijät ovat yhteydessä aivojen muutoksiin. Turun PET-keskuksen tutkimus osoittaa, että kylläisyyttä ja ruokahalua säätelevien hermoverkkojen toiminta muuttuu jo ennen lihavuuden kehittymistä.

Lihavuus on maailmanlaajuinen ja yleistyvä terveysongelma, jonka hillitsemiseksi tarvitaan uusia hoitoja. 

Lihavuuteen liittyy muutoksia aivojen insuliiniherkkyydessä ja hermovälittäjäaineiden toiminnassa. Nämä muutokset voivat selittää lisääntynyttä ruokahalua ja ylensyömistä. 

”Ei kuitenkaan ole tiedetty, onko aivoissa havaittavissa muutoksia jo ennen lihavuuden kehittymistä, ja voisivatko nämä muutokset olla yksi riskitekijä lihomiselle”, kertoo Turun yliopiston kliinisen laitoksen tohtorikoulutettava Tatu Kantonen.

Kantosen tutkimuksessa selvitettiin aivomuutoksia ennen lihavuuden kehittymistä tarkastelemalla aivojen insuliini-, opioidi- ja kannabinoiditoimintaa PET-kuvantamisella. Tutkimukseen osallistui 41 nuorta miestä, joilla oli vaihteleva määrä lihomiselle altistavia tekijöitä.

aivot ja lihavuus
Lihavuuden riskitekijöiden vaikutus aivojen toimintaan. a) Perheeseen liittyvät riskitekijät (vanhempien lihavuus ja diabetes) olivat yhteydessä tutkittavan poikkeavaan insuliiniviestintään lähes koko aivojen alueella. Keltaisempi väri tarkoittaa vahvempaa yhteyttä. b) Perheeseen liittyvät riskitekijät olivat yhteydessä tutkittavan vähentyneeseen opioidisitoutumiseen aivojen mielihyvää viestivillä alueilla. Vaaleampi sininen tarkoittaa vahvempaa yhteyttä. Kuva on julkaistu alkuperäisenä International Journal of Obesity -lehdessä.

Aivot ja hermosto mukaan lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon

Tutkimuksessa selvisi, että perheeseen liittyvät lihavuuden riskitekijät, kuten vanhempien lihavuus ja diabetes, olivat yhteydessä tutkittavan poikkeavaan aivojen insuliiniviestintään sekä aivojen opioidi- ja kannabinoidijärjestelmän alentuneeseen toimintaan.

Kylläisyyttä ja ruokahalua säätelevien hermoverkkojen häiriintyminen voidaan siis havaita jo ennen lihomista, ja tällaiset muutokset ovat yhteydessä perheeseen liittyviin lihomisen riskitekijöihin. 

”Tulokset ovat tärkeitä uusien lihavuuden ehkäisy- ja hoitomuotojen kehittämisessä. Ne osoittavat, että aivot ja keskushermosto ovat tärkeä kohde lihavuutta hoidettaessa,” Kantonen sanoo.

Tutkimus on julkaistu International Journal of Obesity -lehdessä.

Lähde: Turun yliopisto
Artikkelin kuvituskuva: I Yunmai / Unsplash

Lue myös:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt. Joskus siihen voi kulua useampi päivä, mutta jos kommettisi on asiallinen, se julkaistaan kyllä.

Tilaa
Ilmoitus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit