Tunnista tyyppisi – Mitä persoonallisuuden kuvaaminen väreillä voi paljastaa meille itsestämme ja toisistamme?

Viimeksi päivitetty: |

Värejä käytetään kuvaamaan eri temperamenttityyppejä lähinnä siksi, koska se on selkeää. Raaka jako neljään tyyppiin – punaiseen, siniseen, keltaiseen ja vihreään – voi olla hyvä alku, mutta todellisuudessa et koskaan tapaa ketään, joka olisi vain yhtä väriä.

Oletko pirsahteleva keltainen, vakaa vihreä, hallitseva punainen vai asiallinen sininen? 

Ihmisen pelkistäminen yhdeksi pääväriksi ei tee oikeutta ihanan, kamalan ristiriitaiselle ihmisluonnolle. 

Tunnista tyyppisi, mutta älä jämähdä väriisi

Sen myöntävät myös Minna Oulasmaa ja Mika Pesonen suositussa Tunnista tyyppisi – Löydä itsesi ja muiden parhaat puolet -kirjassaan, joka ilmestyi vuoden 2020 alussa. 

“On tärkeää oivaltaa, että mikään yksittäinen väri ei sinänsä ole temperamenttipiirre. Kukin väri on kokoelma lukuisia temperamenttipiirteitä, ja samanväristen kesken voi olla huomattavia käyttäytymiseroja”, Oulasmaa ja Pesonen painottavat kirjansa johdannossa. 

Ihminen ei pelkisty yhdeksi pääväriksi.

Kirjailijat ottavat myös kantaa tyypittelyä kohtaan esitettyyn kritiikkiin, että värit eivät olisi horoskooppeja arvokkaampia temperamentin kuvauksessa. 

“Siinä arvostelijat ovat oikeassa, ettei väreillä pysty ennustamaan ihmisen kohtaloa ja tulevaisuutta. Sen sijaan käyttäytymisen ennustamiseen ne ovat paljon toimivampi ratkaisu kuin horoskoopit.” 

Kirjan ydinviesti onkin, että kun tunnistamme temperamenttipiirteet, opimme ymmärtämään paremmin niin omaa kuin toisten ihmisten käyttäytymistä. 

Millaisia sitten ovat Tunnista tyyppisi -kirjan mukaan  – kärjistetysti kuvattuna –  punaiset, keltaiset, vihreät ja siniset tyypit?

1. Punainen tyyppi on asiakeskeinen ekstrovertti

Punainen tyyppi on suora, vaativa, tavoitteellinen ja kunnianhimoinen. Hän haluaa voittaa ja olla paras. Tulokset ratkaisevat, tulevaisuus on tärkein, haasteet innostavat ja nopea päätöksenteko ei pelota. 

Herkempää tyyppiä punainen saattaa ärsyttää ja välillä jopa suorastaan pelottaa. Punainen voi olla joidenkin silmissä aggressiivinen jyrä, joka ei ymmärrä tunnelmista ja vivahteista tuon taivaallista. 

“Management by perkele on punaista temperamenttia edustavan suomalaisen johtajan periaate”, Oulasmaa ja Pesonen kirjoittavat. 

Tunnettuja suomalaisia punaisia tyyppejä kirjailijoiden mielestä ovat esimerkiksi Lenita Airisto ja Hjallis Harkimo

2. Keltainen tyyppi on tunnelmakeskeinen ekstrovertti

Kuvittele juhlien ihmisrakas  ja hyväntuulinen emäntä tai isäntä, joka osaa luoda juuri sopivan tunnelman ja varmistaa, että kaikki vieraat viihtyvät. Sellainen on keltainen tunnelmakeskeinen ekstrovertti

Keltainen rakastaa elämyksiä ja muita ihmisiä ja haluaa aina olla siellä missä tapahtuu. Viestintätyyliltään keltainen on eloisa, pirskahteleva ja ylenpalttinen – viesteihin vastaamaminen parilla sanalla on keltaiselle vaikeaa tai mahdotonta. 

Keltaisen innokkuus tarttuu – paitsi silloin, kun rauhallisempi tyyppi väsähtää tunteiden runsauteen ja ajatuksen rönsyilyyn. Tiukkojen sääntöjen noudattaminen ja tarkkuus eivät ole keltaisen temperamenttityypin vahvuuksia, mikä saattaa tuntua rasittavalta sellaisesta, joka on tottunut tunnollisempaan toimintatapaan. 

Ketkä ovat tunnettuja suomalaisia ilopillereitä? Kirjassa sellaisiksi listataan Marco Bjurström, Vappu Pimiä, Arja Koriseva, Aira Samulin – ja lähestulkoon kaikki radioiden aamujuontajat. 

3. Vihreä tyyppi on tunnelmakeskeinen introvertti

Temperamenttityypiltään introvertti vihreä on ystävällinen, rauhallinen ja kärsivällinen. Elämäänsä vihreät kaipaavat ennen kaikkea vakautta, selkeyttä ja turvallisuutta. 

Päätösten tekeminen ei ole vihreälle helppoa, minkä vuoksi se vie usein aikaa. Joskus päätös ei synny ilman, että joku toinen lempeästi tönäisee. 

Vihreä nauttii ihmisten seurasta ja hyvästä tunnelmasta, mutta hän ei tunne tarvetta olla itse koko ajan äänessä. Riittää, että saa olla mukana porukassa. Myötätuntoinen vihreä on hyvä kuuntelija – välillä niin hyvä, että saattaa päätyä toisten tunteiden kaatopaikaksi

Vihreäksi tyypiksi tunnetuista suomalaisista kirjailijat nimeävät legendaarisen uutistenlukiija Arvi Lindin

4. Sininen tyyppi on asiakeskeinen introvertti

Analyyttinen, tarkka ja perustahdiltaan verkkainen sininen haluaa toimia sääntöjen mukaisesti. 

Päätösten tekemiseen voi siniselläkin kulua kohtuuttomasti aikaa, sillä hänestä on tärkeää saada ensin selville kaikki päätökseen mahdollisesti vaikuttavat asiat. 

Siniset arvostavat itsenäisyyttään ja riippumattomuuttaan. He vaalivat tarkasti omaa reviiriään ja yksityisyyttään. Siniset eivät juuri välitä, mitä muut ajattelevat heistä, minkä vuoksi heitä saatetaan joskus pitää ylimielisinä ja ylpeinä. 

Viestintätyyliltään siniset ovat niukkasanaisia. He keskittyvät faktoihin ja saattavat jopa väittää, että tunteilla ei ole mitään sijaa heidän päätöksenteossaan. 

Tosiasioita rakastava sininen on kaikista tyypeistä todennäköisemmin se, joka suhtautuu Tunnista tyyppisi -kirjaankin kaikista epäilevimmin.  

Tunnettuja sinisiä suomalaisia ovat muun muassa formulakuski Kimi Räikkönen ja presidentti Sauli Niinistö

Millaisessa suhteessa sinusta löytyy eri värejä? Voit halutessasi testata asian Tunnista tyyppisi -kirjan omalla testillä osoitteessa tunnistatyyppisi.fi.

Värejä on hyödynnetty myös tunnetussa DISC-tyypittelyssä. Tee Evermindin DISC-testi.

Tunnista tyyppisi -kirjan kansi

Aiheeseen liittyvää:

Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt.

guest
1 Kommentti
vanhimmat
uusimmat eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit
Ilu
Ilu
1 vuosi sitten

paska testi 0/5