Ulospäin suuntautunut on ihmisiin ja maailmaan kallellaan

Viimeksi päivitetty: |

Ulospäin suuntautuneisuus on yksi viidestä suuresta persoonallisuuden piirteestä sovinnollisuuden, tunnollisuuden, neuroottisuuden ja avoimuuden ohella.

Ulospäin suuntautuneet ihmiset – siis ekstrovertit – ovat sosiaalisia. He ovat mielellään toisten kanssa tekemisissä, sillä muut ihmiset ja vuorovaikutus heidän kanssaan innostaa heitä ja tuo heille energiaa.

Myös ekstroverttien omaa käyttäytymistä leimaa energisyys, iloisuus ja joskus jopa riehakkuus.

Yksinolo ikävystyttää ekstroverttia

Ekstrovertti hakeutuu aktiivisesti uusien kokemusten ja uusien ihmisten seuraan, sillä liika yksinolo on hänestä ikävystyttävää – ja pahimmillaan jopa ahdistavaa.

Mikään persoonallisuuden piirre ei ole joko–tai-ominaisuus, joten kukaan tuskin on sataprosenttisen ekstrovertti.

Introvertit jatkumon toisessa päässä

Ekstroversio-jatkumon toisesta päästä löytyvät sisäänpäin kääntyneet, usein hiljaisemmat ja hillitymmät introvertit, jotka saattavat välillä pitää ulospäin suuntautuneiden ekstroverttien eloisaa touhukkuutta melko väsyttävänä.

Ekstroverttejä arvostetaan etenkin työelämässä. ”Ulospäin suuntautuneet tiimipelurit” ovat kovin haluttuja ainakin työpaikkailmoituksissa.

Sosiaalinen ei tarkoita samaa kuin sosiaalisesti taitava

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sosiaalinen ja ulospäin suuntautunut ihminen ei automaattisesti ole sosiaalisesti taitava, sillä taitavaan ja kaikkia osapuolia tyydyttävään vuorovaikutukseen vaaditaan myös herkkyyttä ja kärsivällisyyttä asettua kuuntelijan rooliin. On toki olemassa niin sosiaalisesti taitavia ekstrovertteja kuin taitamattomia introvertteja.

Ulospäin suuntautuneiden on helppo jutella tuntemattomien kanssa, ystävystyminen on heille helppoa ja siksi heillä usein onkin laajat sosiaaliset verkostot.

Siinä missä introvertti vaivautuu huomion keskipisteeksi joutuessaan, ekstrovertille parrasvaloissa paistattelu sopii oikein hyvin.

Ovatko ulospäin suuntautuneet onnellisempia?

Kumpi sitten on ”parempi”, introvertti vai ekstrovertti? Kysymykseen voi lähinnä vastata, että molemmat – ja kaikki siltä väliltä..

Ekstrovertit tosiaan menestyvät työelämässä jonkin verran introvertteja paremmin, mutta toisaalta introvertit loistavat monesti aloilla, joissa menestymiseen vaaditaan pitkäjänteistä keskittymistä ja yksinäistäkin puurtamista.

Lue myös: Miksi ihmiset nauravat?

Tutkimusten mukaan onnellisuutta lisää merkityksellinen yhteys toisiin ihmisiin. Väitetään, että ekstrovertit olisivat keskimäärin onnellisempia kuin introvertit ja kahdessa tutkimuksessa huomattiinkin, että ulospäin suuntautuneesti käyttäytyminen lisäisi myös introverttien onnellisuutta.

Toisaalta tiedetään, että onnellisuuteen tarvitaan itsensä hyväksymistä,  tunnetta siitä, että on olemassa jotain tarkoitusta varten sekä merkityksellisiä ihmissuhteita. Ehkäpä onnellisuuden yhtälöä ei siis ratkaistakaan ekstrovertti-introvertti-köydenvetona vaan aivan eri mittareilla.


Kommentit ennakkomoderoidaan eli julkaistaan vasta sen jälkeen, kun toimitus on ne ensin hyväksynyt.

guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit